Lengyelország legnagyobb logisztikai létesítményét bérli az Amazon a Goodmantől

2013. november 15.

A Goodman, a saját tulajdonú logisztikai ingatlanok fejlesztésére és üzemeltetésére szakosodott globális ingatlancsoport új kiszolgálóközpontot épít Wrocławban a világ vezető e-kereskedelmi szolgáltatója, az Amazon számára. A beruházás nyomán Lengyelország legnagyobb szabadon álló logisztikai létesítménye jön létre, méghozzá – az Amazon elvárásainak megfelelően – rekordidő alatt. Ez a tranzakció minden idők legnagyobb, logisztikai központra szóló bérleti szerződése Közép-Európában.
Az Amazon első lengyelországi kiszolgálóközpontja mintegy 95 ezer négyzetméteren terül majd el. Kivitelezése 2013 októberében kezdődött és a tervek szerint már 2014 második felében teljes üzemben fog működni.
„Büszkék vagyunk arra, hogy az Amazon a Goodmant választotta partneréül lengyelországi piacra lépéséhez. Ez a létesítmény lesz a legnagyobb szabadon álló logisztikai ingatlan Lengyelországban. Az építkezés gyors ütemben zajlik majd, hogy a raktár teljes kapacitása kevesebb mint egy éven belül az Amazon rendelkezésére álljon” – mondta Błażej Ciesielczak, a Goodman lengyelországi regionális igazgatója.
„Egyebek mellett azért döntöttünk a Goodman mellett Lengyelországban, mert kiterjedt tapasztalattal bír az Amazon számára Nyugat-Európában fejlesztett hasonló raktárak terén, továbbá számos itteni projektje révén jelentős helyi piacismerettel is rendelkezik” – mondta Raimund Peatzmann, az Amazon ingatlanügyekért felelős igazgatója.
Az Amazon választásában kulcstényező volt, hogy fejlesztőként a Goodman igen rövid idő alatt képes felépíteni egy ekkora létesítményt, mindamellett biztosítani annak kiváló minőségét. Az Amazon a tervek szerint mintegy 2 ezer állandó munkahelyet teremt a központban, az ünnepek idején jelentkező csúcsidőszakokban pedig további 3 ezer főnek biztosít szezonális munkát.
A Goodman 2006 óta 11 beruházás keretében több mint 900 ezer négyzetméternyi területet fejlesztett az Amazon számára Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban. Az Amazon új elosztóközpontja Wrocław Bielany Wrocławskie nevű elővárosában található, 5 kilométerre a városközponttól. A terület kiváló közúti, vasúti és légi közlekedési kapcsolatokat biztosít (az A8 és A4 autópálya, az S8 és S5 gyorsforgalmi út, a 10 kilométerre található wrocławi központi pályaudvar, valamint a 15 kilométerre fekvő repülőtér révén). Az internetes kereskedőcég létesítménye lesz a Goodman ötödik fejlesztési projektje Wrocław térségében. A Csoport korábban a Whirlpool, a TJX Europe, a Walki Group és a Casetech számára épített összesen több mint 70 ezer négyzetméternyi ingatlant.

A projektről készült kisfilm megtekintéséhez kattintson ide.

A Goodman Európa elsőszámú fejlesztője

A PropertyEU magazin listája alapján a Goodman az egymást követő második évben lett Európa első számú fejlesztője. A rangsort a 2010 és 2012 között befejezett projektek területe alapján állították fel.

A Goodman Lengyelországban

A Goodman 2005-ben kezdett fejlesztésekbe Lengyelországban, ma a tulajdonában lévő és általa kezelt létesítmények összterülete meghaladja a 275 ezer négyzetmétert – ügyfelei egyebek mellett a Whirlpool és a DHL. A Csoport az ország valamennyi jelentős logisztikai centrumában stratégiai területekkel rendelkezik, amelyek további 875 ezer négyzetméter raktár fejlesztésére alkalmasak. A Csoport fejlesztései iránt jelentős kereslet mutatkozik, a meglévő földterületek pedig lehetővé teszik valamennyi potenciális ügyfél egyedi igényeinek kielégítését is.