A Volkswagennek fejleszt 24 ezer négyzetméteres exportközpontot a Goodman Duisportban

2013. július 24.

Újabb autóipari ingatlanberuházást indít a Goodman. A saját tulajdonú logisztikai ingatlanok fejlesztésére és üzemeltetésére szakosodott globális ingatlancsoport 24 ezer négyzetméteres exportközpontot épít a Volkswagen számára Duisport Duisburg-Kasslerfeld kikötői és logisztikai térségében. Az autógyár úgynevezett CKD-üzletágát működteti majd a trimodális létesítményben, ahonnan Európán kívüli országokat látnak el összeszerelésre kész járművekkel.
A barnamezős fejlesztés Duisportban egy 50 ezer négyzetméteres ipartelep átalakítása révén valósul meg. A terület megújítása során a Goodman új exportközpontot hoz létre a Volkswagen számára. A CKD (Completely Knocked Down – összeszerelésre kész) üzletág innen szolgálja majd ki valamennyi Európán kívüli üzemét. Az új létesítmény átadása 2014 első negyedévére várható.
„A korábbi, 45 ezer négyzetméteres hannoveri létesítmény után a Goodman németországi csapata ezúttal egy újabb nagyszabású beruházásra kapott megbízást a Volkswagentől” – mondta Philippe Van der Beken, a Goodman európai ügyvezető igazgatója.
„Duisport újabb példája annak, hogyan teremt kiváló logisztikai lehetőségeket a Goodman a korábbi ipari területekben rejlő potenciál felismerésével és kihasználásával. A jelenlegi beruházás is egy nemzetközileg kiemelkedő helyszínen valósul meg. Nemrég jelentettük be egy másik, 33 ezer négyzetméteres logisztikai központ építését, amelyet a Daimler számára fejlesztünk egy használaton kívüli ipari területen Brémában” – tette hozzá.
Az új exportközpont építése júliusban kezdődött és úgy tervezték, hogy megfeleljen az autóiparban jellemző különleges elvárásoknak. A létesítmény 20 ezer négyzetméteres raktárközpontot, 3 ezer négyzetmétert meghaladó, a teherautók ki- és berakodására szolgáló területet, valamint 1 ezer négyzetméteres rakodórámpát foglal majd magában.
Duisport, a Rajna folyó partján található multimodális logisztikai központ Európa legnagyobb folyami kikötője. A Volkswagen számára jelentős előnyt jelent az Antwerpen és Rotterdam kikötőivel való kapcsolat, valamint a kiváló vasúti és autópálya-összeköttetés.
Az ingatlan építése során a Goodman a legújabb környezetvédelmi és fenntarthatósági előírásoknak is eleget tesz. Az alkalmazott megoldások között szerepelnek a homlokzati fényátbocsátó sávok és a tetőn elhelyezett fénykupolák, amelyek nagy mennyiségű napfényt garantálnak az épületen belül, ezáltal jó munkakörülményeket biztosítanak. Továbbá egy automatikus világításszabályozó rendszer csökkenti az energiaköltségeket. A Goodman a Német Fenntartható Építés Egyesülete (DGNB) ezüst minősítésének elnyerésére pályázik az épülettel.
A Duisportban zajló új beruházás csak egy a Goodman jelenleg is zajló, autóipari cégek számára indított projektjei sorában. A Csoport többek között az autóipari logisztikai szolgáltató Schnellecke vállalatnak fejleszt 14 300 négyzetmétert Lipcsében, míg a Daimlernek a korábban említett 33 ezer négyzetméteres elosztóközpontot Brémában. Mindkét létesítményt 2013 őszén adják át.
A Goodmannek jelenleg 12 folyamatban lévő projektje van Európában. Portfólióját 117 létesítmény alkotja, a Csoport által kezelt terület nagysága 4,5 millió négyzetméter (2013. március 31-i adat).

A Goodman közelmúltbeli tevékenységéről, egyebek mellett a közleményben említett ügylet bejelentéséről szóló duisporti sajtótájékoztatóról ezen a linken tekinthet meg kisfilmeket.

Az integrált ingatlancsoportként működő Goodman Group saját tulajdonú ipari és üzleti létesítményeket fejleszt és üzemeltet Európában, az Egyesült Királyságban, az ázsiai-csendes-óceáni térségben, Észak-Amerikában és Brazíliában. A Csoport befektetései között üzleti és irodaparkok, ipari negyedek, raktárépületek és elosztóközpontok szerepelnek.
A Goodman ezen kívül számos, tőzsdén jegyzett és tőzsdén kívüli ingatlanalappal is rendelkezik, speciális szolgáltatásokat és ingatlaneszközöket kínálva a befektetők részére. Új, innovatív fejlesztésekkel, valamint üzleti és befektetési kínálatával a Csoport a folyamatos értékteremtésen dolgozik az ipari ingatlanok üzemeltetése és az alapkezelés területén.
Összesen 17,2 milliárd euró értékű eszközállományával és a kezelésében lévő több mint 400 ingatlannal a Goodman az Ausztrál Tőzsde legnagyobb jegyzett ipari ingatlancsoportja és világszerte az egyik legjelentősebb tőzsdén jegyzett alapkezelő. Széles körű piaci tapasztalata és elkötelezett helyi szakértő csapatai révén megbízható befektetési lehetőségeket teremt, és valamennyi ügyfél egyedi igényeinek megfelelő ingatlanokat fejleszt.
Több mint 1000 fős csapatával, valamint 18 országban működő 36 irodájával a Goodman globális szinten képes megfelelni ügyfeleinek bővülő tevékenységéből fakadó igényeinek. Európában a Goodman Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Lengyelországban, Csehországban, Magyarországon, Szlovákiában, Svédországban és az Egyesült Királyságban rendelkezik irodákkal.