Kiemelkedő fejlesztési és bérbeadási mutatókkal zárta a 2012-es évet a Goodman

2013. február 4.

Kiemelkedő mutatókat produkált a 2012-es naptári évben a Goodman Csoport. A saját tulajdonú logisztikai és üzleti létesítmények fejlesztésére és üzemeltetésére szakosodott, integrált globális ingatlancsoport több mint 820 ezer négyzetméternyi új beruházást adott át. Hasonlóan meggyőzőek a Csoport bérbeadási mutatói is, az adott időszakban 850 ezer négyzetméternyi területre kötöttek megállapodást.

Átadott projektek

A Csoport 6 országban, 26 helyszínen összesen 820 ezer négyzetméternyi új logisztikai területet adott át. Ez a mutató jóval magasabb, mint a 2011-es naptári évben, amikor a cég mintegy 500 ezer négyzetméternyi fejlesztést zárt le.
Philippe Van der Beken, a Goodman európai ügyvezető igazgatója elmondta: „A folyamatban lévő fejlesztéseink finanszírozásához szükséges tőkevonzó képességünk komoly versenyelőnyt jelent számunkra. Mindez nem csupán az átadott projektek mennyiségében tükröződik, de ahhoz is hozzájárult, hogy az elmúlt 12 hónapban mi köthettük a legjelentősebb ügyleteket Franciaországban és Németországban.”
A 2012-ben átadott fejlesztések egynegyedére az e-kereskedelmi szektor szereplői kötöttek előbérleti szerződést, közöttük az Amazon, amely számára két, egyenként mintegy 110 ezer négyzetméteres logisztikai központ épült Németországban. Ezzel a Goodman megerősíti vezető szerepét Európában, mint az internetes kereskedelmi szektor legjelentősebb logisztikaiingatlanfejlesztője és -befektetője.
Átadásukat követően a létesítmények többségét a Goodman által kezelt Goodman Európai Logisztikai Ingatlanalap vásárolta meg (Goodman European Logistics Fund – GELF), az ingatlan- és vagyonkezelési feladatokat azonban továbbra is a Goodman látja el.
Szintén a 2012-es év eseményeként a Goodman Princeton Holdings (GPH) – a Goodman és a Chambers Street Properties közös befektetési társasága – megvásárolta a csoporttól az Amazon mintegy 110 ezer négyzetméteres koblenzi kiszolgáló központját. A GPH befektetési stratégiájának középpontjában a Goodman által fejlesztett és előre bérbe adott logisztikai létesítmények akvizíciója áll.
A további, 2012-ben tető alá hozott ügyletek között sorakozik az Amazon mintegy 90 ezer négyzetméteres logisztikai központja a franciaországi Lille-hez közeli Lauwin-Planque-ban, valamint két nagyszabású németországi logisztikai fejlesztésre szóló előbérleti szerződés is. A Csoport 78 ezer négyzetméteres logisztikai központot épít az ugyancsak az e-kereskedelemben érdekelt Zalando számára az észak-rajna-vesztfáliai Mönchengladbachban, valamint 82 ezer négyzetméterrel bővíti a DB Schenker meglévő, 63 ezer négyzetméteres built-to-suit létesítményét Lipcsében.

Új bérbeadások

A Goodman összesen 850 ezer négyzetméternyi területet adott bérbe 2012-ben, ez a teljes európai portfólió 23 százalékának felel meg. A meglévő ügyfelek szerződés-hosszabbításai az összes bérbeadáson belül 748 ezer négyzetmétert tettek ki.
„A kiemelkedő bérbeadási mutató fontos fokmérője ügyfeleink elégedettségének, amely portfóliónk minőségének és a Goodman saját ingatlankezelő csapata által nyújtott kivételes szolgáltatásoknak szól” – véli Philippe Van der Beken.
A Goodman jelenleg 4 millió négyzetméternyi eszközt kezel szerte Európában.

Terjeszkedés

A Goodman 2012-ben bejelentette a skandináv térségbeli terjeszkedési terveit, amelyek jegyében együttműködési megállapodást kötött a stockholmi székhelyű Svensk Fastighetsfond AB (SFF) ingatlan-befektető és vagyonkezelő vállalattal, hogy együttesen kutassák fel a régió kulcsfontosságú piacaiban rejlő fejlesztési lehetőségeket.

A Goodman Európai Logisztikai Alapjáról (GELF)

A páneurópai alapként működő GELF 11 országban 93 eszközt kezel, összesen 1,8 milliárd euró értékben. Páratlan teljesítményére jellemző a 98 százalékos kihasználtsági arány, valamint a bérleti szerződések átlagosan 5 éves lejárati ideje.
A Goodman Csoportról szóló további információkért kérjük, látogasson el a www.goodman.com weboldalra.